-

ChristmasLite in de media

*Uit de Alkmaarsche courant

Rob Basten: ‘Kerstverhaal ongelooflijk krachtig’

ChristmasLite in hal winkelcentrum Broekerveiling. Thema van de viering: A star is born

Hij noemt het kerstverhaal uit Lucas 2 ‘ongelooflijk krachtig’. Juist het kerstverhaal laat zien: “hoe donker het ook is, er zijn altijd wer nieuwe lichtpuntjes”, zegt Rob Basten. Hij is op kerstavond de voorganger tijdens ChristmasLite, een initiatief van de gezamenlijke kerken van Broek op Langedijk. De viering wordt gehouden in de entreehal van winkelcentrum Broekerveiling.

De kerkgemeenschappen (gereformeerden, hervormden, doopsgezinden en de nu samen op trekkende christelijk-gereformeerden en vrijgemaakten) organiseren samen op 24 december de derde editie van dit evenement. ‘A star is born’ is het thema en iedereen is welkom. Eerdere edities trokken ongeveer 900 mensen naar het winkelcentrum. “Het is altijd bijzonder als kerkmensen bereid zijn om over de hoge eigen kerkmuren heen te klimmen”, aldus Basten. “Mooi om juist op die plek te laten zien dat de kerken midden in de wereld staan en een Woord voor die wereld hebben.”

Basten heeft in deze regio zijn sporen meer dan verdiend. Nu is hij vooral de molenaar van de Twuyvermolen in Sint Pancras. “Ik ben twintig jaar fulltime predikant geweest, nu ben ik zzp’er, ga zondags nog met enige regelmaat voor. Ik doe dit werk met hart en ziel, maar ik geniet nu ook erg van de molen, die op mijn pad kwam.

De viering begint om 20.00 uur, zodat ook kinderen aanwezig kunnen zijn. Muziek en theater staan centraal in het verhaal van de geboorte van Jezus. Figuren vertellen hun verhaal, in verschillende settingen. Maria, de moeder van Jezus,  komt voorbij, net als Elisabeth, die op hoge leeftijd nog moeder wordt. Ook keizer Augustus laat van zich horen. Basten zelf verzorgt een korte overdenking. “Het zijn verhalen van waarde, die ook wat te zeggen hebben als je het allemaal wel gelooft.” Naast de klassieke ‘kersthits’ wordt er ook modern werk gezongen. “Iedereen kan zich er thuis voelen.”

Kerken tobben met leegloop en vergrijzing. Basten kijkt liever naar de positieve dingen die er nog altijd gebeuren. “Zelfs al komen mensen alleen nog maar naar deze viering, wees blij dat ze er zijn! Het is mooi dat mensen bij elkaar komen. We moeten ons niet teveel focussen op krimp, op ‘het wordt alsmaar kleiner’. Daar word je moedeloos van.” De kerk heeft iets in huis waar mensen wat mee kunnen, is zijn overtuiging. “Het kerstverhaal is een mooi verhaal, dat moet worden doorverteld. De weg loopt niet dood, er is licht in het donker.” Hij is blij met de voorbereidingsgroep. “Mensen als Willem Poortvliet, Theo de Graaf en dirigent Bert Rootmensen stoppen er al hun creativiteit in. Het is een clubje dat goed voegt en voor mooie dingen zorgt!”

De viering begint om 20.00 uur. Deur opent om 19.15 uur.

*Uit het Langedijker Nieuwsblad

BROEK OP LANGEDIJK – Het begint al bijna op een kersttraditie te lijken. Op kerstavond vindt in de sfeervolle entree van winkelcentrum Broekerveiling de derde editie van ChristmasLite plaats. Een kerstviering met muziek, theater, vertellingen en bekende kerstliederen.

Door vier Bijbelse figuren worden de aanwezigen in het aloude kerstverhaalm gezogen. Door hun ogen kijken de bezoekers naar het verhaal van geboorte, hoop en een nieuwe toekomst, want a star is born! Het gelegenheidskoor en band zorgen voor een gezellige kerstsfeer.
Twee jaar geleden vond de eerste editie plaats van ChristmasLite. “Toen konden we de 950 mensen nauwelijks bergen”, aldus Aleida Slot van de organisatie: “Het was een groot succes. Verleden jaar weken we uit naar een kerk en hebben daar twee vieringen achter elkaar gehouden, omdat het er anders niet inpaste. Dit jaar zijn we weer terug in het winkelcentrum en hopen weer veel mensen te mogen begroeten. Het is een feest om met zoveel mensen kerst te kunnen vieren.“
Dominee Rob Basten doet ook graag mee, hij leest het kerstverhaal en houdt een korte overdenking: “Het kerstverhaal is een sterk verhaal. En wie houdt er nou niet van sterke verhalen? Vooral als ze over ook jou gaan.”
ChristmasLite is een initiatief van de gezamenlijke kerken van Broek op Langedijk. De avond begint om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.15 uur open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *